Het begin

In een tijd dat veel verenigingen moeite hadden om het hoofd boven water te houden, stond in de gemeente Opsterland een groep enthousiaste muzikanten op en werden handen in een geslagen
In Bakkeveen was al een aantal jaren geen muziekvereniging meer. Zonde volgens muzikale bewoners van Bakkeveen. Daarnaast kampte Brassband De Sjofaar van buurdorp Frieschepalen met bezettingsproblemen. Er is toen een initiatief ontstaan om deze muzikanten in een samenwerking te bundelen. Een nieuwe brassband werd geboren: Brassband Opsterland, opgericht in 2011.

Achterliggende gedachte

Een laagdrempelig orkest neerzetten, waar niveau geen doel op is. Een plek creëren, waar in een ontspannen sfeer de basis elementen van muziek worden gedoceerd. Dit zodat er daadwerkelijk muziek gemaakt kan worden. Daarnaast is het mogelijk om een plek te bieden aan jonge muzikanten, die hier samen muziek leren maken. Doel is om een solide basis te leggen en een bestaansrecht in de Bakkeveense gemeenschap.

Heden

Brassband Opsterland is na 10 jaar uitgegroeid tot een mooie stabiele Brassband die meetelt in de brassband wereld. Naast het geven van concerten, begeleiden van kerkdiensten en/of andere begeleidingen wordt er ook regelmatig succesvol deelgenomen aan concoursen en festivals. Zo is de band als tweede geëindigd op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in 2022!
Ook heeft de band bij het Gouden Spikerfestival meerdere prijzen in de wacht weten te slepen.

Het opleiden van jeugd is nog altijd een grote drijfveer van de vereniging. We hebben onze eigen jeugdopleiding. Dit is ook terug te zien in de band door het grote aantal jeugdleden dat lid is van de vereniging en meespeelt in Brassband Opsterland.
De jeugd wordt, voor ze komen meespelen in Brassband Opsterland, opgeleid in het leerlingenorkest genaamd Koperbende.

Leden van Brassband Opsterland komen niet alleen vanuit de gemeente Opsterland maar ook van daarbuiten. We kunnen stellen dat Brassband Opsterland een gezellige ploeg is, die het naast met elkaar musiceren het ook op sociaal vlak goed met elkaar kan vinden.
Waar de vereniging zich in het begin met name in het dorp Bakkeveen e.o. manifesteerde, heeft het nu een centraal gelegen plek in de gemeente Opsterland ingenomen.

Brassband Opsterland komt op dit moment uit in de 4e divisie en staat o.l.v. Martine Reijenga.
Elke maandagavond wordt er gerepeteerd in ’t Spikerplak in Lippenhuizen van 19.45-22.00